Adıyaman Açık Ceza İnfaz Kurumunda, bulaşıcı hastalıklardan korunmaya yönelik hükümlülere "Mevsimsel Grip ve Koronavirüsü" konulu konferans gerçekleştirildi.
20 Şubat 2020 tarihinde Ceza İnfaz Kurumu çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen programa; Kurum 2 Müdürü Enver Peker, Psikolog Deniz Akın, Sorumlu İnfaz ve Koruma Başmemuru Feyzullah Kaya, Kurum personeli ve hükümlüler katıldı.
Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen programda ilk olarak Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Hemşire Serap Sönmez Çelik, tarafından grip hastalığıyla ilgili bilgiler verildi. Sağlık görevlisi Sönmez, gribin kolay yayılan bir salgın hastalık olduğunu belirterek; "Grip hastalığı damlacık yoluyla, direk temas ederek ve öksürük yoluyla yayılır. Belirtileri ise ateş, titreme, halsizlik, kırgınlık, istahsızlık, boğaz ve baş ağrısı, burun akıntısıdır. Grip hastalığı belirtileri olan kişilerin istirahat etmeleri, bol sıvı almaları, beslenmeye dikkat etmeleri, vücuda zarar veren alışkanlıklardan uzak durmaları ayrıca doktor tavsiyesi olmadan asla antibiyotik kullanmamaları gerekmektedir." dedi.
Programda ikinci olarak Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Hemşire Şengül Kayaalp tarafından Koronavirüsü hakkında bilgiler verildi. Sağlık görevlisi Kayaalp, son günlerde ismi sıkça duyulan Koronavirüsünün aslında uzun yıllardan beri bulunduğunu, hatta kökeninin 1960'lı yıllara ait olduğunu belirterek, ancak virüsün mustasyona uğraması nedeniyle bugün ölümcül hastalıklardan biri haline geldiğini vurguladı.
Sağlık görevlisi Kayaalp, Koronavirüsünün solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerini etkilediğini, özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıktığını belirterek, ancak henüz tedavi edici ilacının bulunmadığını vurguladı. Sağlık görevlisi Kayaalap, bugün dünyada hızla yayılan virüsle ilgili tıbbi çalışmaların devam ettiğini hatırlatırken, bu hastalıkta dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili olarak şunları söyledi: "Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüsünün soğuk algınlığı septomlarıyla başlayan ve çok tehlikeli sağlık sorunlarına neden olan MERS ve SARS virüsleri ile aynı aileden olarak tanımlamaktadır. 31 Aralık 2019 tarihinde Çin'de Hubei eyaletine bağlı 11 Milyon nüfuslu Vuhan şehrinde bugüne kadar hiç görülmemiş yeni bir Koronavirüsünün enfekte olduğu saptanmış, 2019-NCoV olarak adlandırılan virüsün SARS-CoV ile MERS-CoV gibi zoonotik enfeksiyon yani hayvanlardan insanlara bulaştığı düşünülmektedir. Koronavirüsünün kuluçka süresinin 2 ile 14 gündür. Belirtileri ise; öksürük, nezle, halsizlik, ateş, baş ve boğaz ağrısı, görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi, iştahsızlık, denge sorunları, bunların yanı sıra bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısıdır. Ayrıca, ağır olgularda solunum yetmezliği, zatürre, böbrek yetmezliği, hayatı tehdit eden çoklu organ yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir. Şuan için hastalığı tedavi edecek herhangi bir antiviral ilaç tedavisi yoktur. Hastalığa yakalanmayı ve bulaşmasını önlemek için el hijyenimize dikkat etmemiz, ellerin en az 20 saniye su ve sabunla yıkamak gereklidir. Öksürme ve hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, burna, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi ve kalabalık ortamlarda maske kullanmamız gerekmektedir."
Programın sonunda Kurum 2. Müdürü Enver Peker, Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Hemşireler Serap Sönmez Çelik ile Şengül Kayaalp ve programa katılan herkese teşekkür etti.